Programın İşleniş Biçimi

ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
 
Öğretim programı, bilimin evrensel ilkeleri, AB ve ulusal yeterlikler çerçevesi, mesleki ve teknolojik gelişmeler ile Yüksek Öğretim Kurumlarının ilgili mevzuat hükümlerine göre uygulanır. Programda uygulanacak meslek dersleri, modüller ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri dikkate alınır. Derslerin içerik ve süreleri, yeterlik tablosu, ders bilgi formları, modül bilgi formları ve işlem analizlerindeki açıklamalar doğrultusunda planlanır. Programdaki ders bilgi formları ve modül bilgi formları eğitim-öğretim planlamasında rehber niteliğinde olup, mevcut koşullara göre hazırlanmıştır. İş hayatında ve teknolojide yaşanan gelişmelerin programlara sürekli yansıtılması için gerektiğinde yeterlik kazandırmaya yönelik olan ders bilgi formları ve modül bilgi formlarında güncellemeler yapılır.
Gıda Teknolojisi Programı’na yeni başlayan birinci sınıf öğrencine oryantasyon program verilecek olup bölümün eğitim-öğretim olanaklarını, laboratuvarlarını, fiziki mekanlarını ve akademik kadrosunu tanıtmak ve Gıda Teknolojisi disiplini hakkında genel bilgiler verilecektir. Yüksekokulumuzda Gıda Teknolojisi programını kazanan öğrencilerimizin mezun olabilmesi için alması gereken dersler ve koşullar aşağıda tablolarda paylaşılmıştır.

Programa kayıt ve kabul koşulları
  • Gıda Teknolojisi Programına TYT puan türü ile öğrenci alınmaktadır.
  • Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğrenci Kayıt Kabul İşleri Yönetmeliğine göre kesin kayıtlarını yaptırırlar. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını kaybeder.
  • Bunun dışında kurum içi, kurum dışı ve merkezi yatay geçiş kontenjanımıza başvuran öğrenciler (yurtdışından gelen öğrenciler dahil) ile dikey geçiş sınavı ile bölümümüzü tercih eden öğrenciler de kayıt yaptırabilmektedir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Gerekli durumlarda yatay ve dikey geçiş öğrencilerinin de daha önce almış oldukları dersleri tekrar etmeleri ve/veya alt sınıflardan ek dersleri almaları talep edilebilmektedir.
  • Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir. Ayrıca Farabi programı kapsamında yurt içinde diğer gıda teknolojisi programlarından da kontenjanımız kadar öğrenci kabulü gerçekleştirilebilmektedir.
Mezuniyet koşulları
  • Öğrencilerin mezun olabilmeleri için dört yarıyılda toplamda 120 AKTS başarıyla tamamlamış olmalıdır.
  • 4'lük sisteme göre en az 1,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmalıdır
  • Öğrencileri, öğrenimleri süresince en az 30 (otuz) iş günü staj yapmak zorundadırlar. Zorunlu işyeri stajı 2. Yarıyılın sonundan itibaren başlar ve bir defada staj yapmalıdır.
  • İşletmede Mesleki Eğitim dersi dördüncü yarıyılda alınabilir. Dört dönem boyunca İşyeri eğitimi dışından tüm zorunlu ve seçmeli dersleri alan öğrenciler bir sonraki güz yarıyılında tüm zorunlu ve seçmeli dersleri almış olma koşulu ile işyeri eğitimine gitme ihtiyacı doğduğunda Yüksekokul Yönetim Kararı ile gidebileceklerdir.
  • Başka bir üniversiteden nakil yolu ile gelen öğrencilerin lisans diploması alabilmeleri için en az son iki dönemi Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde okumuş olması şarttır.
  • Ders seçimleri danışman hoca ile görüşülüp danışman onayı ile yapılmalıdır.
  • Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin lisans ve ön lisans programlarındaki kayıt, eğitim-öğretim, sınav ve değerlendirmelerine ilişkin usul ve esaslarının belirlendiği Lisans ve Ön Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nden detaylı bilgilere ulaşılabilir.
Mezunların sahip olacağı yeterlilikler
  • Gıda üretmi ve teknolojisi alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri alacaklar ve nu bunları kullanabilme becerileri kazanabilme.
  • İşyerinde Mesleki Eğitim programı ile mezun olamdan işyerinde çalışma kültürü tecrübe edilecek ve işyeri hayatına hazırlanabilme.
  • İşletmede yapılacak staj ile yine farklı işletmlerdeki yönetim ve üretim dinamikleri tecrübe edebilme.
  • Yapacağı uygulamalı çalışmalar sonucunda bağımsız olarak çalışabilme ve özgüven sağlayabilme.
  • Sanayi ile iş birliği, iş fırsatları ve sanayide çevre edinme olanaklarına sahip olabilme.
  • İş hayatının gerektirdiği güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini görme fırsatını yakalayabilme.
Alınacak diploma ve sertifikalar
  • Gıda Teknolojisi Bölümden mezun olan öürencilere Gıda Teknikeri Önlisans diploması verilir
  • Mezun öğrenciler başvurdukları diploma eki olarak
  • Mavi diploma almak için, öğrencilerin mezun oldukları üniversitenin ilgili biriminde başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru sırasında, öğrencinin transkripti, diploması ve varsa staj belgeleri talep edilmektedir.
  • Programın “Yükseköğretimden Endüstriye Nitelikli İnsan Gücü Projesi” kapsamında alacağı destek ile öğrencilerin sektörde ihtiyacı olabilecek alanlarda sertifikasyon eğitimleri temin edilecektir.
  • Öğrenciler yine aynı proje kapsamında alınacak destek ile fuar ve mesleki eğitim platformlarına katılma fırsatına sahip olacaklardır.
  • İşkur ile sağlanacak kooperasyon ile öğrencilere istihdam ve kariyer eğitimi sağlanacaktır.
  • Girişimcilik, İş Sağlığı ve güvenliği eğitim ve sertifika olanaklarına sahip olacaklardır.